3 Mayıs 2010 Pazartesi

Freddie Mercury.




1994 mart ayında çıkan bir dergide son günleri şu şekilde anlatılmış sanatçı;
"yarın ölsem gam yemem..gerçekten herşeyi yaptım!"

devasa yatağının üzerindeki beyaz satin çarşafın altına uzandı..önceden olduğu gibi rahat,barış ve gurur dolu gözler ile son kez dünyaya bakarak.. sahip olduğu iran kedileri üzücü ayrılışından birkaç saat önce beşiklerine yatırılmışlardı..

artık en vefakar dostları da bir kaç haftadır yoktu.
londra'da ki 8 yatak odalı dev köşkünde muhtemel son için her an hazırda bulunan doktorları kendisini beklerken,bayan mary austin onu gözyaşları arasında yanağından öperek dışarıya bakmasına yardımcı oldu..son klibi these are the days de ki tanınamıyacak halinden ve 1 gün önce aids olduğunu açıklamasının ardından dışarısı hayranları,yüzlerce gazeteci,tv kamerası ve ölümünü bekleyen bir dünya ile doluydu. ayrılışından sonra freddie'nin doktorlarından biri gorden atkinson hakkındaki ölüm raporunda uykuda rahat bir şekilde yaşama veda ettiğini yazmıştı..5 yıldır herkesten saklı tuttuğu aids hastalığından kaynaklanan bir çeşit zatürre nedeniyle ölmüştü. freddie'nin kahverengi gözleri kapanıyor yüzü gri bir reng alıyor ve müzik; tarihi boyuncaki en büyük kayıplarından birini vermeye hazırlanıyordu.

mercury bu olanların hiçbirinin farkında değildi.son 2 gündür yemek yiyemiyor,zar zor konuşup görebiliyordu.oraya öylece uzanmıştı,bir ölüden çok az farkı olan bir beden gibi..
etrafındaki güzel antikaların,japon yapımı boyama sanat eserlerinin,yıllar önce binlerce paund vererek aldığı fransız tarihi eserlerinin farkında değildi.hayranlarından gelmiş milyonlarca kardpostal,mektup ve ya sanat aşkını yansıtan yüzlerce kolleksiyonunda farkında değildi..sözcüsü roxy meade e zorlukla yazdırdığı yazı masanın üstünde duruyordu ve onunda farkında değildi..

açıklama aynen şöyleydi;
" hiv testimin pozitif çıktığını dolayısıyla aids olduğumu açıklamayı dilerim.bu bilgiyi uzun bir süredir etrafımdan saklı tutmanın yararlı olacağına karar vermiştim.ne var ki aniden tüm dünyadaki hayranlarımın ve arkadaşlarımın doğruyu bilmesinin zamanın geldiğini hissettim. umarım herkes..doktorlarım ve tüm dünya bu berbat hastalık ile savaşmamda bana yardımcı olacak" açıklamadan sonra mercury'nin arkadaşları ve ebeveynleri jer, bomi bulsara bile biraz daha zamanının olduğuna inanıyorlardı.fakat son çok süratli gelmişti.

24 kasım 1991 pazar günü öğleden sonra saat 7 de freddie mercury'nin hayatı son bulmuş ve müzik dünyası artık çok daha dar ve çok daha soğuk bir mekan haline gelmişti.geceye doğru ölüm haberi tüm dünyaya yakın arkadaşı dave clark
tarafından açıklandı. " freddie mercury, bu akşam evinde huzurlu ve sessiz bir şekilde yaşama veda etti.ölüm sebebi aids'e bağlı pheumonia zatürre olarak saptandı.lider solist mutlu bir şekilde aramızdan ayrıldı ve ölmeden önce hiçbirşey söylemedi..sadece uyudu ,biliyorum ki buradan daha iyi bir yere gitti." ölümünden birkaç hafta öncesine kadar freddie pheumonia'nın yol açtığı görme engeli ile mücadele ediyordu. artık elton john, kenny everett, queen üyeleri dostlarının son ziyaretine gitmişlerdi. bir tek mary austin hergün evine uğruyordu.

mary;freddie'nin 70'ler de hayatına girmiş ve gerçek anlamda sevebildiği tek kişi olmuştu.daha sonra ayrıldıklarında bile hala mükemmel iki dosttular..hatta birara; mary'nin evlendikten sonra doğurduğu küçük bebeğini freddie'nin kucağına alıp sevmesi gazete başlıklarını süslemişti..
"sonun geldiğini biliyordu" dedi mary göz yaşları arasında"fakat muazzam gururu yenilgiyi asla kabul etmiyordu ve hisleri sonuna kadar savaşmasına hüküm vermişti.son haftalarda inanılmaz acılar içerisindeydi.yemek bile yiğemiyordu,buna rağmen herhangi bir üzüntüsünün dahi olmadığını tekrar tekrar söyledi." "yatağının başından ayrılırken onu yanağından öptüm ve kendisini çok sevdiğimi söyledim..fakat freddie'nin bu haline bir daha asla şahit olmak istemiyordum" mercury'nin henüz 45 yaşında göçüp gitmesinden sonra londra'da ki evine dünyanın dörtbir yanında ki müzisyenler ve hayranları tarafından çicek,mesaj yağmuru başladı. grubun diğer elemanları roger taylor,brian may ve john deacon en iyi arkadaşlarını kaybettiklerini,onunla inanılmaz sihirli günler geçirdiklerini fakat freddie gibi biri ile çalıştıkları ve kendisi gibi yaşayıp yaşama veda ettiği için çok büyük bir gurur yaşadıklarını açıkladılar.

brian may, son günlerinde çok zayıflamıştı,bununla birlikte sürekli birşeyleri tamamlama çabası içerisindeydi.eski kliplerimizi videodan izliyor ve hataları bulup not ediyordu.ayrıca gücü olduğu sürece geceleri limuzin'i ile çıkıp dolaşırdı.normal marketlere ve alışveriş mekanlarına giderek aniden bir hayranının karşısına çıkar onlara tarifsiz şaşkınlıklar yaşatırdı.insanlara sürpriz yapmayı severdi.." ölümünden birkaç hafta sonra noel günlerinde bohemian rhapsody piyasaya tekrar sürüldü..ve listelere değiştirilmeden 2.defa giren tek şarkı olarak tarihe geçti..tüm zamanların en büyük satışlarından birini yaptı,akabinde hasılat aids'e karşı savaşan yardım kuruluşlarına devredildi. mercury londra'da ki evinden rolls royce'una konulmuş bir tabut içerisinde çıkarıldı..arkasında çiçeklerle bürünmüş 7 tane limuzin mercedes ile birlikte tüm dünya tarihin en büyük şov ve müzik adamını yolcu ediyordu.

freddie zerdüştlük
dinini benimsemişti.. zerduştluk dünyanın en eski ve özel dinlerinden biriydi.peygamberleri zatathustra tarafından kurulmuştu.dünya çapında 120.000 britanya'da ise sadece 6.000 üyesi vardı.hayatı 2 ruh arasında ki mücadelenin oluşturduğu bir kısır döngü olarak görürlerdi.spenta manya yaratıcı ruh..ve angra manya yıkıcı ruh..her zerduşt hayatlarını ölene kadar kendi kararları doğrultusunda yaşardı..ve gidecekleri yerler yine "cehennem ya da cennet" olarak ayrılır hayattaki eylemlerine göre. mercury'nin bedeni bu geleneklere göre sadece çok yakın dostları ve ailesinin bildiği bir yerde zerduşt dilince okunan dualar sonrasında yakılıp küllere dönüştürüldü.

müzik..utangaç bir sanat okulu öğrencisini,dünyanın en karizmatik rock yıldızına dönüştüren şey..şimdi ağlamaktaydı.. göz yaşları ile geçen bu günlerde,david bowie, u2 ,gary glitter gibi sanatçılardan anma kardları geldi.."freddie üzücü bir şekilde kaybedildi ,asla unutulmayacaksın" mary austin,freddie'nin en çok sevdiği çicek olan sarı güllerden oluşan bir demete bıraktığı not ile eski dostuna veda etti.."en derin ve özgün sevgim için.."dave clark'ın kardında ise"hayat ölümsüzdür dostum..senin gitmeden önce dünyaya bıraktığın etki de sonsuz ve daimi kalacaktır.." elton john'un pembe güller ile gönderdiği not çok anlamlıydı"tanrı ensonunda kare asını tamamladı dostum..elvis presley,janis joplin, john lennon ve sen...arkadaşım olduğun için teşekkürler..seni herzaman seveceğiz" şeklindeydi..boy george "sevgili freddie seni seviyorum"..

en dokunaklı olanı ise yaşamı boyunca kendisini sevmedikleri ve anlamadıkları idda edilen ebeveynleri jer,bomi bulsara'dan gelmişti.."sevdiğimiz bir tanecik oğlumuza..seni sonsuza kadar seveceğiz..annen ve baban.."
kendisinden nefret eden bulvar basını bile şok içerisindeydi..ve belki de ilk defa başlıklarında aleyhine olmayan şeyler yazılıydı..haftalarca son albümlerinde ki şarkılar irdelendi..son albümünde ki hitman şarkısını aids için yazdığı ortaya çıktı.. "hayatım boyunca kendi bildiğim gibi yaşadım..insanların bana karşı gösterdikleri tepkilere sürekli gülümseyerek karşılık vermeyi seçtim..ve pişman değilim.sadece kendim oldum..sadece ben.."

-freddie mercury-

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder